Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, a do tego soczysty kurczak… To wszystko zawinięte w naleśnik i upieczone 😍 Brzmi dobrze? Dla mnie to świetne połączenie, które sprawdzi się na obiad lub spotkanie ze znajomymi. Wbrew pozorom to dosyć szybkie danie i jakże smaczne! Polecam, spróbujcie i przekonajcie się sami 😊 NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI ❤️

Czego potrzebujemy? (6 naleśników)

NALEŚNIKI

-1 jajko
-3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki wody gazowanej
-1/2 szklanki mleka
-szczypta soli

FARSZ

-500 g piersi z kurczaka
-450 g szpinaku w liściach (mrożony)
-6-7 suszonych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-150 ml wody
-50 ml śmietanki 30 %
-50 g sera brie
-sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
-2-3 plastry sera żółtego + kilka plastrów pomidorów
-olej do smażenia

Do dzieła!

Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Ilość składników jest przybliżona. Zawsze robię ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany. Więc w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki. Smażymy 6 naleśników na minimalnej ilości oleju.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy szpinak, chwilę smażymy, po czym dolewamy 150 ml wody. Dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i papryką. Krótko smażymy. Pod koniec dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, ser pokrojony na mniejsze kawałki oraz wlewamy śmietankę. Zagotowujemy.
Na środek każdego naleśnika nakładamy sporą ilość farszu. Zawijamy z obu stron do środka. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy paski z żółtego sera oraz plastry pomidorów. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy ok 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg), aż ser się rozpuści.

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij