Drożdżowe ślimaki

Nie ma to, jak pyszna domowa bułeczka z dużą ilością nadzienia i z kruszonką 😍 Takie ślimaczki robią się szybko i smakują cudownie. Są pełne dżemu i kremu czekoladowego, a do tego obficie posypane kruszonką. Idealnie się je zjada z kawą 😊 DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DŻEMEM, CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ ❤️

Czego potrzebujemy? (ok 16 szt)

ROZCZYN

-20 g drożdży świeżych

-łyżka cukru

-2 łyżki mąki

-100 ml letniego mleka

CIASTO

-520 g mąki

-100 ml letniego mleka

-2 żółtka

-80 g masła

-80 g cukru pudru

KRUSZONKA

-25 g masła

-25 g cukru

-50 g mąki

DODATKOWO

-kilka łyżek gęstego dżemu (u mnie malinowy)

-kilka łyżek kremu czekoladowego

Do dzieła!

Składniki na rozczyn mieszamy w małej misce i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto wkładamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 g.

Po tym czasie ciasto walkujemy na duży prostokąt o grubości ok 3 mm. Smarujemy dżemem i kremem, tak aby się ze sobą stykały. Robimy takie kleksy. Następnie zwijamy ciasto jak roladę wzdłuż szerszego boku. Naszą roladę kroimy na ok 2 cm krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Robimy kruszonkę. W misce mieszamy palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną grudki. Nasze ślimaki posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 10-15 minut w temp 190 stopni.

Przepis inspirowany blogiem Po prostu pycha.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Blog na WordPress.com. Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
<span>%d</span> blogerów lubi to: