Karpatka

Dziś witam się z Wami sprawdzonym przepisem na świetne ciasto. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Powiem nieskromnie, że lepszej wersji tego ciasta nie jadłam, szczególnie jeśli chodzi o krem! Zbliża się weekend, więc polecam zrobić 😊 KARPATKA – słodka rozkosz dla podniebienia ♥️

Czego potrzebujemy?

CIASTO
-125 g masła
-1 szklanka wody
-1 szklanka mąki
-4 jajka

KREM
-1 budyń waniliowy
-3/4 szkl cukru
-175 g masła lub margaryny
-1 żółtko
-1 szkl mleka

Do dzieła!

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką, aż powstanie gęsta i gładka masa. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część osobno pieczemy ok 25 minut w temp 200 stopni na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką (blaszka ok 22×35).
3/4 szklanki mleka gotujemy z cukrem, a w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy budyń i energicznie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z żółtkiem, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie gładki krem.
Gdy blaty ciasta ostygną przekładamy je kremem. Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij