Rolada biszkoptowa z dżemem

Robicie domowe przetwory i nie macie pomysłu na wykorzystanie dżemu? Przychodzę z pomocą! 😊 Mam świetny pomysł na jego wykorzystanie. Szybko, smacznie i słodko. W sam raz do wykorzystania dla niespodziewanych gości lub na szybko do kawki. Możecie użyć dowolnego dżemu i za każdym razem uzyskać inny smak. Przed Wami  ROLADA BISZKOPTOWA Z DŻEMEM ❤️

Czego potrzebujemy?

-3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru + do posypania
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 jajka
-słoik ulubionego dżemu
-szczypta soli

Robimy!

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Blaszkę o wymiarach 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy ok 10 minut w temp 180 stopni.
Na blacie rozkładamy ściereczkę, posypujemy ok 4 łyżkami cukru pudru, wykładamy na nią gorący biszkopt papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy ciasto w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia. Rozwijamy, smarujemy dżemem i ponownie zwijamy w roladę. Posypujemy odrobiną cukru pudru. Kroimy na plastry.

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij