Jabłecznik z jabłkami prażonymi w miodzie, bezową pianką i migdałami

Ciasto delikatnie kruche, jabłka cudnie pachnące cynamonem, obłędna bezowa pianka i te podpieczone migdały na wierzchu. Tak właśnie wygląda idealny dla mnie jabłecznik. ❤️ Będzie pewnie jeszcze nie raz, bo jest po prostu przepyszny! JABŁECZNIK Z JABŁKAMI PRAŻONYMI W MIODZIE, BEZOWĄ PIANKĄ I MIGDAŁAMI ❤️

Czego potrzebujemy? (36×25)

CIASTO

-2 szklanki mąki

-2 łyżki cukru pudru

-170 g masła

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-5 żółtek

BEZOWA PIANKA

-5 białek

-1,5 szklanki cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

JABŁKA

-1,5 kg jabłek

-1 łyżeczka masła

-2 łyżki miodu

-szczypta cynamonu, cukru waniliowego

-garść migdałów w płatkach

Do dzieła!

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz posiekane zimne masło. Zagniatamy. Następnie dodajemy żółtka, zagniatamy ma gładkie ciasto. Chowamy w folię i do lodówki na ok 30 minut.Po tym czasie blachę o wymiarach 36×25 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Nakluwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło wraz z miodem. Dodajemy jabłka oraz cynamon i cukier waniliowy. Prażymy kilka minut, aż jabłka delikatnie zmiękną. Odstawiamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy mąkę, ubijamy chwilę.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie pianka z białek. Całość posypujemy migdałami. Pieczemy najpierw 20 minut w temp 170, a następnie 20 minut w 50 stopniach.

Przepis na ciasto inspirowany blogiem „obiad dla taty”.

2 myśli w temacie “Jabłecznik z jabłkami prażonymi w miodzie, bezową pianką i migdałami

Add yours

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij