Ciasto delikatnie kruche, jabłka cudnie pachnące cynamonem, obłędna bezowa pianka i te podpieczone migdały na wierzchu. Tak właśnie wygląda idealny dla mnie jabłecznik. ❤️ Będzie pewnie jeszcze nie raz, bo jest po prostu przepyszny! JABŁECZNIK Z JABŁKAMI PRAŻONYMI W MIODZIE, BEZOWĄ PIANKĄ I MIGDAŁAMI ❤️
Czego potrzebujemy? (36×25)
CIASTO
-2 szklanki mąki
-2 łyżki cukru pudru
-170 g masła
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
BEZOWA PIANKA
-5 białek
-1,5 szklanki cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
JABŁKA
-1,5 kg jabłek
-1 łyżeczka masła
-2 łyżki miodu
-szczypta cynamonu, cukru waniliowego
-garść migdałów w płatkach
Do dzieła!
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz posiekane zimne masło. Zagniatamy. Następnie dodajemy żółtka, zagniatamy ma gładkie ciasto. Chowamy w folię i do lodówki na ok 30 minut.Po tym czasie blachę o wymiarach 36×25 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Nakluwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło wraz z miodem. Dodajemy jabłka oraz cynamon i cukier waniliowy. Prażymy kilka minut, aż jabłka delikatnie zmiękną. Odstawiamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy mąkę, ubijamy chwilę.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie pianka z białek. Całość posypujemy migdałami. Pieczemy najpierw 20 minut w temp 170, a następnie 20 minut w 50 stopniach.
Przepis na ciasto inspirowany blogiem „obiad dla taty”.
Pyszny jabłecznik i prosty, szybki przepis👍
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam
PolubieniePolubienie