Idealnie zbalansowana słodycz to główna zaleta tego ciasta 😊 Jest to ciacho wielowarstwowe, dosyć pracochłonne, ale uwierzcie, że warto! Wszystko razem świetnie ze sobą współgra i smakuje cudnie. Warstwa serowa, makowa, malinowa i kajmakowa łączy się w przepyszną delicję 😊 Przed awami kawał porządnego domowego ciacha! CIASTO DELICJA SEROWO – MAKOWA Z MALINAMI I KAJMAKIEM ❤️
Czego potrzebujemy?
CIASTO
-200 g masła
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3 żółtka
-3 łyżki śmietany 18%
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
-700 g twarogu sernikowego
-4 jajka
-100 g masła
-1 szklanka cukru pudru
-1 budyń śmietankowy
MASA MALINOWA
-250 g konfitury malinowej
-2 galaretki malinowe
-2 łyżki soku z cytryny
ORAZ
-850 g masy makowej
-400 g masy kajmakowej
-150 g masła
-ok 200 g dowolnych orzechów
Robimy!
Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 2 równe części i schładzamy w lodówce ok 1h. Pieczemy dwa blaty ciasta na blaszce o wymiarach ok 25×30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia każdego blatu ok 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Masa serowa. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając powoli po jednym żółtku. Dodajemy porcjami twaróg i wsypujemy budyń. W osobnej misce ubijamy białka. Dodajmy do masy twarogowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Jeden blat umieszczamy ponownie w blaszce. Wykładamy masę makową. Następnie masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy ok 1 h w temp 160 stopni. Studzimy.
Masa malinowa. Galaretki wsypujemy do miski, dodajemy 1 szklankę wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy konfiturę i sok z cytryny,, ponownie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na wystudzone ciasto z masami. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wierzch. Masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami kajmak. Smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami. Chłodzimy w lodówce.
Czy w tym cieście nie ma maki, nie jest podane🤔
PolubieniePolubienie
Dzięki za czujność 🙂 już poprawiłam. Idą 3 szklanki 🙂
PolubieniePolubienie