Ciasto delicja serowo – makowa

Idealnie zbalansowana słodycz to główna zaleta tego ciasta 😊 Jest to ciacho wielowarstwowe, dosyć pracochłonne, ale uwierzcie, że warto! Wszystko razem świetnie ze sobą współgra i smakuje cudnie. Warstwa serowa, makowa, malinowa i kajmakowa łączy się w przepyszną delicję 😊 Przed awami kawał porządnego domowego ciacha! CIASTO DELICJA SEROWO – MAKOWA Z MALINAMI I KAJMAKIEM ❤️

Czego potrzebujemy?

CIASTO

-200 g masła

-3 szklanki mąki

-1 szklanka cukru

-3 żółtka

-3 łyżki śmietany 18%

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

-700 g twarogu sernikowego

-4 jajka

-100 g masła

-1 szklanka cukru pudru

-1 budyń śmietankowy

MASA MALINOWA

-250 g konfitury malinowej

-2 galaretki malinowe

-2 łyżki soku z cytryny

ORAZ

-850 g masy makowej

-400 g masy kajmakowej

-150 g masła

-ok 200 g dowolnych orzechów

Robimy!

Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 2 równe części i schładzamy w lodówce ok 1h. Pieczemy dwa blaty ciasta na blaszce o wymiarach ok 25×30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia każdego blatu ok 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

Masa serowa. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając powoli po jednym żółtku. Dodajemy porcjami twaróg i wsypujemy budyń. W osobnej misce ubijamy białka. Dodajmy do masy twarogowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

Jeden blat umieszczamy ponownie w blaszce. Wykładamy masę makową. Następnie masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy ok 1 h w temp 160 stopni. Studzimy.

Masa malinowa. Galaretki wsypujemy do miski, dodajemy 1 szklankę wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy konfiturę i sok z cytryny,, ponownie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na wystudzone ciasto z masami. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Wierzch. Masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami kajmak. Smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami. Chłodzimy w lodówce.

2 myśli w temacie “Ciasto delicja serowo – makowa

Add yours

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij