Schab w tym wydaniu to czysta poezja! Możecie zrobić jako pieczeń na obiad, jednak u mnie w domu tak upieczone mięso jemy na kanapce, na zimno. 🙂No smakuje świetnie! Soczyste, mięciutkie. Super alternatywa dla sklepowej wędliny. Broni się smakiem, a do tego wychodzi taniej. PIECZONY SCHAB ❤️
Czego potrzebujemy?
– około 1 kg schabu w kawałku
– 1 duża cebula
-50 ml oleju
– 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– PRZYPRAWY: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Robimy!
Cebulę kroimy w piórka. Przyprawy wraz z olejem mieszamy w misce. Schab nacieramy mieszanką przypraw oraz obkładamy cebulą. Wkładamy do zamykanego pojemnika i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Schab wraz z całą marynatą obsmażamy na suchej patelni z każdej strony. Następnej układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 2h w temperaturze 150 stopni bez przykrycia. Przed pokrojeniem musi chwilę „odpocząć”.
Oryginalny przepis pochodzi od Lidki z bloga Pieprzyć z fantazją 😘
Dodaj komentarz