Kruche budyniowe ciasteczka

Ciężko się od nich oderwać… Kruchutkie, budyniowe o obłędnie waniliowym posmaku 😍 Takie malutkie, a takie uzależniające 😄 Jeśli jeszcze Was nie przekonałam do zrobienia, to na dokładkę powiem, że robią się szybciutko. Z tej porcji wyjdzie ich sporo, w sam raz na weekendowe dni 😊 KRUCHE BUDYNIOWE CIASTECZKA ❤️

Czego potrzebujemy? (30-35 szt)

-300 g mąki tortowej

-200 g zimnego masła


-2 budynie waniliowe


-3/4 szklanki cukru pudru+ do obtoczenia


-1 łyżeczka cukru wanilinowego

-kilka kropel aromatu waniliowego


-1 łyżeczka proszku do pieczenia


-3 żółtka


-1łyżka zimnej wody


-szczypta soli

Do dzieła!

Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier wanilinowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko gnieciemy wszystko widelcem lub specjalną siekaczką do ciasta. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok 40 minut do godziny max (ciasto nie może być bardzo twarde).
Po tym czasie robimy z ciasta kuleczki nieco większe niż orzech włoski. Następnie formujemy wałeczki zakręcając końce do siebie na kształt rogalika. Układamy w niedużych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 stopni (góra – dół) przez ok. 15min do zarumienienia. Obtaczamy w cukrze pudrze.

6 myśli w temacie “Kruche budyniowe ciasteczka

Add yours

  1. Upiekłam i potwierdzam są pyszne zajadam sie z moimi chłopakami w domu zapisuję i polecam wszystkim warto dziękuję za super przepis i pozdrawiam.:)

    Polubienie

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij