Ciężko się od nich oderwać… Kruchutkie, budyniowe o obłędnie waniliowym posmaku 😍 Takie malutkie, a takie uzależniające 😄 Jeśli jeszcze Was nie przekonałam do zrobienia, to na dokładkę powiem, że robią się szybciutko. Z tej porcji wyjdzie ich sporo, w sam raz na weekendowe dni 😊 KRUCHE BUDYNIOWE CIASTECZKA ❤️
Czego potrzebujemy? (30-35 szt)
-300 g mąki tortowej
-200 g zimnego masła
-2 budynie waniliowe
-3/4 szklanki cukru pudru+ do obtoczenia
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-kilka kropel aromatu waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 żółtka
-1łyżka zimnej wody
-szczypta soli
Do dzieła!
Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier wanilinowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko gnieciemy wszystko widelcem lub specjalną siekaczką do ciasta. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok 40 minut do godziny max (ciasto nie może być bardzo twarde).
Po tym czasie robimy z ciasta kuleczki nieco większe niż orzech włoski. Następnie formujemy wałeczki zakręcając końce do siebie na kształt rogalika. Układamy w niedużych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 stopni (góra – dół) przez ok. 15min do zarumienienia. Obtaczamy w cukrze pudrze.
a co z jajkami!
PolubieniePolubienie
Do ciastek wykorzystujemy wyłącznie żółtka.
PolubieniePolubienie
Jutro zrobię wyglądają pysznie 😛
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę 🥰 wszyscy je lubimy 🙂
PolubieniePolubienie
Upiekłam i potwierdzam są pyszne zajadam sie z moimi chłopakami w domu zapisuję i polecam wszystkim warto dziękuję za super przepis i pozdrawiam.:)
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę, że Wam smakowało! Pozdrawiam serdecznie 😊
PolubieniePolubienie